Rally Serras de Fafe 2023

Prima aventura in noul sezon al campionatului european de raliuri s-a incheiat saptamana trecuta. Cum am vazut-o eu?

Calmul dinaintea furtunii

Cine ma cunoaste, stie ca Fafe este unul dintre raliurile mele preferate, si ca intr-un univers ideal, as lua startul la el ori de cate ori as avea posibilitatea. Pentru 2023 insa, nu am fost asa hotarat in a lua startul aici…

Veneam dupa o pauza de aproximativ jumatate de an de la ultima participare in ERC. Bugetul pentru 2023 nu este definitivat intr-o proportie de 100%. Nu am avut nici posibilitatea de a lua startul la un raliu de pregatire inainte de Fafe, si ultima data cand m-am urcat in Skoda a fost acum 4 luni. Nu spun lucrurile acestea ca sa-mi gasesc scuze, ci pur si simplu acesta este adevarul.

In plus, se pare ca in 2023 nivelul va fi mai sus ca niciodata. Llarena vine sa isi apere titlul. Paddon doreste sa fie primul non-european care sa castige titlul ERC. Ostberg. Tiedemand. Breen. Doar piloti de top la Fafe.

Intr-un final insa, am decis sa ne asumam acest risc, si sa facem un efort sa fim la startul primei etape de ERC, pentru ca nu vom stii niciodata cum vor decurge lucrurile mai incolo.

Furtuna!

Marco ne tot zice ca avem un nor deasupra capului, si ca ploua oriunde mergem. In drum spre Portugalia imi zice Serj: „Evident ca e previzionata ceva ploaie pentru raliu… Dar nu are cum sa fie mai rau decat anul trecut, nu?” Teoretic, chiar nu prea avea cum sa fie mai rau decat anul trecut, cand a plouat torential de cand am aterizat in Portugalia, pana cand am plecat acasa. Wishful thinking…

A inceput inca de la teste, parca a dat cineva drumul la furtun…si l-a uitat pornit. A fost una dintre cele mai irelevante sesiuni de teste pe care am facut-o. Atat de multa apa incat abia vedeam drumul, si o medie orara de 64 km/h. Dupa aprox 40km de teste, am zis ca e suficient. Chiar nu avea sens sa facem mai mult.

Ploaia a continuat si la recunoasteri, si la calificari, si era previzionata si pentru prima zi de raliu. Stiam de anul trecut ca e important sa avem o pozitie buna la start, primii pe drum fiind cei avantajati in conditiile astea. Nu pot sa zic ca am si reusit asta, din pacate. S-a mers extraordinar de tare in calificari, pe o proba foarte tricky, pe care deja 4-5 masini avusesera problema. Ca sa fiu sincer, nu am dorit sa-mi asum riscurile de a face o greseala in calificari, si de a incepe cu stangul raliul. Doar locul 25, si o pozitie mai putin decat ideala pe drum pentru prima zi.

Furtuna continua!

8 probe speciale erau programate sambata. Cu mare accent pe „programate”. Pentru ca in realitate am parcurs doar jumatate dintre ele. 3 probe au fost anulate datorita conditiilor meteo extreme, probele fiind imposibil de parcurs pentru masinile de pompieri sau ambulante, in cazul unui accident, iar o proba a fost anulata in urma unui accident la care s-a solicitat ambulanta (fara raniri grave, din fericire).

In cele 4 probe parcurse, nu m-am regasit in totalitate, dar parcursul era macar unul ascendent. Asta pana cand am prins cea mai puternica ploaie pe una dintre probe, si am pierdut peste 1 minut fata de primii timpi. Abia vedeam drumul, abia intelegeam ce face masina, si nu am fost dispus sa-mi asum riscuri mai mari decat atat. Am facut-o in 2022, si nu a iesit foarte bine. Plus ca noi nu am terminat etapa din Portugalia fara probleme din 2017!

Finalul primei zile ne gasea astfel doar pe locul 14. Singurul avantaj era ca urma sa beneficiem de o pozitie buna pe drum pentru duminica.

Soare!

In sfarsit a iesit si soarele pentru ultima zi! Pozitia pe drum era una buna, asa ca am incercat sa recuperam cat de mult am putut. Probele de duminica erau si unele pe care le stiam mai bine, si ma simteam mai confortabil.

Prima proba reusim sa ne trezim bine, si sa obtinem al 5-lea timp. A urmat apoi o proba care nu ne-a iesit nici acum, si nici anul trecut. Cu siguranta trebuie sa analizam ce facem gresit pe ea. Inca un timp in top 10 pe urmatoarea proba, si prima bucla se incheia cu celebra Fafe. O proba care imi place tare mult, chiar daca anul trecut ne-a pus capat raliului intr-un mod atat de urat.

Un loc 4 pe Fafe, si la finalul primei bucle de duminica am urcat de pe 14 pana pe 8 la general, si lucrurile aratau mult mai bine decat sambata! Ultima bucla din raliu din pacate nu a mers la fel de bine. Dupa dezastrul de sambata eram multumiti cu locul 8, mai ales daca e sa privim pe termen lung, pentru tot sezonul. Au inceput sa iasa bolovanii, probele sa se strice din ce in ce mai tare, si din nou am preferat sa ramanem safe, si sa venim acasa cu cateva puncte.

Un final in top 10 era pe masa, mai ramanea doar a doua trecere pe Fafe de facut. Totul a mers conform planului, pana cand DIN NOU a tinut neaparat aceasta proba sa ne incurce putin… Un bolovan imens in mijlocul unui viraj, chiar in ultimii km ai probei. Un bolovan pe care nu aveam cum sa-l vad. A fost un impact chiar mare, si desi s-a soldat „doar” cu o pana, eram absolut convins ca ceva s-a rupt la masina. Am reusit sa terminam proba, dar asa am pierdut si ultima pozitie in primii 10.

Daca e sa luam lucrurile bune, ne intoarcem acasa cu puncte pentru prima data in ultimele 4 starturi aici la Fafe. Urmatoarea noastra etapa in ERC va fi Polonia, si vom face tot posibilul sa putem sa mergem ca si anul trecut, si chiar mai bine!

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Email
WhatsApp

Leave a comment

X